Cel mai bun router wireless oferă conectivitate WiFi rapidă și fiabilă pentru a se asigura că rețeaua ta funcționează cât mai eficient posibil, în ciuda transferurilor mari de date și a jonglarii cu mai multe dispozitive.
Pentru că trăim într-o lume unde în fiecare locuință sau birou există mai multe telefoane, laptopuri și calculatoare, tuturor ne trebuie un router care să poată face față cerințelor ridicate ale rețelei. Mare parte din viața noastră se bazează pe mediul online, ceea ce a crescut considerabil nevoile noastre pentru un internet cât mai rapid. Și, dacă dorești o experiență online rapidă și fără întreruperi, ai nevoie de un router bun.
Am testat și revizuit multe routere wireless aici, la Techguru, și îți garantez că trecerea la unul cu performanțe solide, caracteristici de top și acoperire impresionantă este cea mai bună alegere, mai ales dacă rețeaua ta actuală se confruntă cu încetiniri.
Pentru o privire rapidă în topul celor mai bune routere wifi, poți consulta tabelul de mai jos. Dacă dorești să te informezi și mai mult, consultă recenziile individuale și ghidul cumpărătorului la sfârșit.
Nume | Viteză | Standard WiFi | Porturi | |
---|---|---|---|---|
TP-Link Archer AX55 | 3000 Mbps | WiFi 6 | 4x LAN, 1x WAN, 1x USB 3.0 | Verifică Preț |
TP-Link Archer AX23 | 1800 Mbps | WiFi 6 | 4x LAN, 1x WAN | Verifică Preț |
MERCUSYS AC12G | 1200 Mbps | WiFi 5 | 3x LAN, 1x WAN | Verifică Preț |
TP-Link Deco M4 | 1200 Mbps | WiFi 5 | 2x LAN, 2x WAN | Verifică Preț |
TP-Link Archer C80 | 1900 Mbps | WiFi 5 | 4x LAN, 1x WAN | Verifică Preț |
Cele mai bune routere wireless în 2024
1. TP-Link Archer AX55 – Cel mai bun router wireless WiFi 6
- Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax
- Porturi: 4x LAN, 1x WAN, 1x USB 3.0
- Rata de transfer Ethernet (Mbps): 10/100/1000
- Antena: 4 × Antene fixe
- Frecventa (GHz): 2.4 – 5
- Rata de transfer WI-FI (Mbps): 574 + 2402
- Tehnologie: OFDMA, Beamforming, DFS, Airtime fairness, OneMesh™
Review
Archer AX55 de la TP-Link este o alegere excelentă dacă ești în căutarea unui router care să funcționeze bine și care să nu coste o avere.
Am testat Archer AX55 timp de două săptămâni și este un produs grozav. Are o performanța WiFi puternică, rapidă și, cel mai important, este stabilă și consistentă.
Porturile sunt destul de standard ca pe orice routere WiFi moderne. Ai 4 porturi LAN Gigabit cu un singur port WAN. Există un port USB 3.0 prin care poți accesa fișiere de pe un stick USB sau hard disk extern folosind orice dispozitiv din casă.
La o distanță scurtă de aproximativ 3 m față de router, poți obține o viteză de peste 800 Mbps atât pe telefon, cât și pe laptop, dar acestea trebuie să suporte WiFi 6.
După 2 pereți, viteza a scăzut la aproximativ 300 Mbps pe rețeaua de 5 Ghz. De menționat este că aceste teste au fost făcute folosind pachetul Fiberlink 1000 de la Digi.
Routerul suportă OneMesh, ceea ce înseamnă că poți forma un sistem WiFi mesh cu dispozitive compatibile, cum ar fi extenderul RE505X. OneMesh oferă o experiență mai bună pentru utilizator, cu o singură rețea WiFi în loc de rețele separate pentru fiecare extender din casă.
Firmware-ul TP-Link este foarte ușor de utilizat și, în general, foarte stabil. Îmi place interfața de utilizator modernă și receptivă atunci când configurez routerul.
Noua funcție de securitate HomeShield Pro este alimentată de baza de date Avira. Aceasta poate să împiedice dispozitivul tău să acceseze un site web care conține viruși. Din păcate vine cu un cost suplimentar pe bază de abonament.
Verdict
TP-Link Archer AX55 este cel mai bun router wireless pentru majoritatea utilizatorilor. Oferă o viteză rapidă și stabilă, acoperire bună și funcționalități de top. În schimb, dacă locuiești într-o casă mare, vei avea nevoie de un router mai puternic sau de un range extender.
2. TP-Link Archer AX23 – Cel mai bun router wireless pentru RDS
- Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax
- Porturi: 4x LAN, 1x WAN
- Rata de transfer Ethernet (Mbps): 10/100/1000
- Antena: 4 × Antene fixe
- Frecventa (GHz): 2.4 – 5
- Rata de transfer WI-FI (Mbps): 574 + 1201
- Tehnologie: OFDMA, Beamforming, Smart Connect, Wi-Fi 6, OneMesh™
Review
Anul acesta, TP-Link își îndreaptă atenția asupra gamei medii lansând noul router wireless Archer AX23 cu suport Wi-Fi 6 AX1800. Este chiar mai ieftin decât unele routere wireless AC de pe piață, ceea ce îl face o achiziție incredibilă.
WiFi 6 este cea mai recentă tehnologie Wi-Fi care oferă viteze cu 40% mai mari față de WiFi 5.
Routerele Wi-Fi 6 folosesc un mecanism inteligent de alocare a resurselor cunoscut sub numele de OFDMA pentru a îmbunătăți eficiența lățimii de bandă disponibilă, ceea ce va avea ca rezultat o performanță generală mai bună.
TP-Link Archer AX20 este alimentat de un procesor Broadcom BCM6755 1.5Ghz Quad Core. În teorie, poate suporta o viteză maximă a conexiunii de până la 1201 Mbps pe canalul de 5 Ghz și 574 Mbps pe canalul de 2,4 Ghz.
Archer AX20, are 4 porturi LAN Gigabit și un singur port WAN.
Pe o distanță scurtă, folosind un iPhone 13, routerul a depășit cu ușurință 800 Mbps.
La testul pe distanțe lungi, viteza este redusă, cu doar 253 Mbps. Este încă o viteză bună în comparație cu multe alte routere la același preț.
Procesul de configurare al lui Archer AX20 este destul de simplu. Poți folosi fie un computer, fie aplicația mobilă pentru a configura routerul.
Îți recomand să conectezi Archer AX20 direct la modemul furnizat de Digi și să utilizezi procesul de configurare PPPOE pentru cea mai bună performanță.
De asemenea, îți recomand activezi funcția Smart Connect. Aceasta combina rețelele de 2,4 GHz și 5 GHz într-una, iar routerul va decide automat care frecvență este cea mai bună pentru tine în funcție de condițiile semnalului.
Verdict
TP-Link Archer AX20 a îndeplinit toate cele 3 aspecte ale unui router wireless bun: viteza excelentă, acoperire puternică și stabilitate mare. La acest preț, nu există niciun router care să funcționeze la fel de bine ca Archer AX20 și este alegerea noastră numărul 1 dacă ești abonat RCS-RDS.
3. MERCUSYS AC12G – Cel mai bun raport calitate-preț
- Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
- Porturi: 3x LAN, 1x WAN
- Rata de transfer Ethernet (Mbps): 10/100/1000
- Antena: 4 × antena detasabila
- Frecventa (GHz): 2.4 – 5
- Rata de transfer WI-FI (Mbps): 300 + 867
Review
Mercusys AC12G este cel mai bun router wireless ieftin pe care îl poți cumpăra chiar acum. În caz că nu știai, Mercusys este un brand deținut de TP-Link.
Routerul dispune de wireless AC1200 dual-band cu 4 antene externe. Poate suporta până la 867 Mbps pe banda de 5 Ghz și până la 300 Mbps pe banda de 2,4 Ghz. Există 3 porturi Gigabit LAN și un singur port Gigabit WAN.
Am testat viteza pe care o poate suporta procesorul Mercusys AC12G, conectând prin cablu laptop-ul meu la router. Am ajuns fără probleme la o viteză de 855 Mbps.
Folosind un laptop cu un adaptor WiFi bun am obținut pe o distanță scurtă 452 Mbps. Rezultatul mi-a întrecut complet așteptările pentru că routerele AC1200 mai ieftine funcționează de obicei în jurul valorii de 300 Mbps.
Performanța la distanță lungă este încă respectabilă la aproximativ 180 Mbps.
Mercusys AC12G este foarte ușor de configurat. Deși nu vine cu o aplicație, interfața funcționează frumos și pe telefon.
Odată ce configurarea Internetului este finalizată, firmware-ul te va pune să alegi numele de utilizator și parola WiFi atât pentru 2,4 Ghz, cât și pentru 5 Ghz. Îți recomand să utilizezi un nume WiFi diferit, pentru a putea selecta manual la care dintre rețele vrei să te conectezi.
Verdict
Mercusys AC12G este un router wireless grozav la prețuri accesibile. Acesta va oferi o viteză WiFi mai bună decât routerul oferit de ISP. Procesul de configurare este foarte simplu și ușor. Există chiar și o garanție de 3 ani la acest router. Dar este un router de bază, fără caracteristici suplimentare pe care le poți găsi pe alte routere mai scumpe.
4. TP-Link Deco M4 – Cel mai bun router wireless pentru acasă
- Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
- Porturi: 2x LAN, 2x WAN
- Rata de transfer Ethernet (Mbps): 10/100/1000
- Antena: 2 x antena interna
- Frecventa (GHz): 2.4 – 5
- Rata de transfer WI-FI (Mbps): 300 + 867
- Tehnologie: OneMesh™
Review
TP-Link Deco M4 este cel mai recent produs TP-Link din gama Deco. Este, de asemenea, cel mai accesibil kit WiFi mesh de la TP-Link și, probabil, cel mai accesibil kit WiFi mesh de pe piață.
Rețeaua Wi-Fi Mesh este viitorul conectivității WiFi. Puterea de transmisie a unui singur router wireless este limitată de reglementări. Pentru a obține o viteză WiFi mai mare în casa ta, un sistem WiFi mesh vine cu mai multe unități care lucrează împreună pentru a aduce o acoperire mai bună.
Fiind cel mai ieftin kit WiFi mesh pe care îl poți cumpăra, există câteva compromisuri inevitabile. Deco M4 dispune de Wireless AC până la AC1200 cu suport pentru MU-MIMO și Beamforming.
Performanța este impresionantă. La o distanță scurtă față de prima unitate, am obținut viteze de 455 Mbps. Undeva la mijlocul distanței dintre cele 2 unități, viteza se învarte la 279 Mbps. În cel mai îndepărtat punct din casă viteza a scăzut până la 83 Mbps.
Țin să menționez că testele au fost făcute într-o casă parter + etaj cu o suprafață de aproximativ 195 mp.
La fel ca toate sistemele WiFi mesh TP-Link, Deco M4 poate fi configurat numai folosind aplicația Deco. Nu vine cu o interfață web. Va fi nevoie să te conectezi manual la rețeaua WiFi a lui Deco M4, după care aplicația te va ghida prin întregul proces de configurare.
Verdict
TP-Link Deco M4 este un kit Wi-Fi mesh super bun. Face ceea ce ar trebui și anume să ofere acoperire WiFi pentru întreaga casă la un preț cu adevărat accesibil. Dacă locuiești într-o suprafață mai mare de 100 mp, îți recomandăm TP-link Deco M4 în locul unui router la preț similar.
5. TP-Link Archer C80 – Cel mai bun router wireless gigabit
- Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac
- Porturi: 4x LAN, 1x WAN
- Rata de transfer Ethernet (Mbps): 10/100/1000
- Antena: 4 × Antene fixe
- Frecventa (GHz): 2.4 – 5
- Rata de transfer WI-FI (Mbps): 600 + 1300
- Tehnologie: MU-MIMO
Review
TP-Link Archer C80 este un router entry level accesibil, dar cu specificații decente.
Archer C80 vine cu WiFi AC1900 și poate suporta o viteză maximă de până la 1300 Mbps pe canalul de 5 Ghz și 600 Mbps pe canalul de 2,4 Ghz. Acceptă Wireless AC MU-MIMO și caracteristica Beamforming pentru o performanță mai bună.
Tehnologia MU-MIMO îi va permite routerului să aibă viteze mai bune atunci când conectezi multe dispozitive la el.
TP-Link a adăugat și funcția Beamforming la Archer C80. Această funcție direcționează semnalul antenei către dispozitivul tău și se asigură că vei avea acoperire mai bună în orice colț al locuinței.
Routerul Are 4 porturi Gigabit LAN și un singur port Gigabit WAN.
Din punct de vedere al designului, routerul arată foarte bine. A înlocuit aspectul lucios al vechilor routere TP-Link și astfel praful este mult mai puțin vizibil.
Folosind un iPhone 13, am obținut o viteză de 600 Mbps pe o distanță scurtă. După 2 pereți, viteza a scăzut la puțin sub 400 Mbps. Este o performanță foarte bună la care nu mă așteptam de la acest router. Pe o conexiune LAN cu fir, pot atinge o viteză maximă de descărcare de până la 871 Mbps.
Dacă deții un Archer C80, vei dori să descarci aplicația TP-Link Tether pe telefon. Ea completează experiența de utilizare a routerului. Aplicația va afișa multe informații și îți va permite să gestionezi cu ușurință rețeaua atât de acasă, cât și de la distanță folosind un cont TP-Link.
Verdict
TP-Link Archer C80 este un router wireless excelent, la prețuri accesibile, care funcționează peste așteptări. Este cel mai bun router wireless gigabit pentru a-ți îmbunătăți acoperirea și stabilitatea WiFi, mai ales dacă utilizezi în continuare modemul oferit de către furnizorul tău de servicii.
Ghidul cumpărătorului pentru cel mai bun router wireless în 2024
Una din multele lecții pe care le-am învățat în ultimii ani ca urmare a pandemiei este importanța de a avea acasă o rețea WiFi rapidă și stabilă.
Aplicații precum Google Classroom și Zoom sunt esențiale pentru muncă și școala online, în timp ce servicii precum Disney+, Netflix și Xbox Game Pass ne oferă divertisment în timpul liber. Nu există nicio îndoială că accesul la un semnal WiFi de încredere este o necesitate modernă.
Asta înseamnă că ai nevoie de un router wireless care să funcționeze bine și care să se potrivească bugetului tău.
Dar ce face cel mai bun router wireless? Și de unde știi care este potrivit pentru tine? Citește mai departe și vei găsi răspunsul la aceste întrebări.
Ce este un router?
Un router preia semnalul WiFi de la modemul oferit de furnizorul de servicii de internet (ISP) și îl trimite fără fir către dispozitivele din casă, inclusiv laptopuri, boxe inteligente, televizoare, smartphone-uri și tablete.
Routerele au, de obicei, porturi care îți permit să conectezi dispozitive direct la ele. De exemplu, poți conecta o consolă de jocuri printr-un cablu Ethernet direct la router și astfel obții o conexiune mai rapidă și mai fiabilă.
ISP-ul tău îți poate oferi un router wireless pentru o taxă lunară ca parte a pachetului de internet ales. De multe ori, acel dispozitiv este folosit atât ca router, cât și ca modem.
Dacă un router este vechi sau are o rază de acțiune limitată, semnalul WiFi poate fi prea lent sau prea slab pentru a oferi acces la internet în locuri importante din casa ta.
O altă caracteristică a multor routere moderne sunt actualizările automate de firmware. Acest lucru se asigură că routerul tău are întotdeauna cele mai recente corecții de securitate pe măsură ce acestea devin disponibile, ajutându-te să îți păstrezi datele și informațiile personale în siguranță.
Tipuri de routere wireless
Există două tipuri de routere wireless în articolul noastru: routere wireless tradiționale cu un singur dispozitiv și un tip mai nou de router numit router mesh.
Probabil că ești familiarizat cu primul tip, pe care pur și simplu îl conectezi la modemul furnizat de ISP pentru a crea o rețea WiFi acasă. În funcție de mai mulți factori, inclusiv de dimensiunea casei tale și de materialele de construcție utilizate, un router wireless clasic poate fi sau nu suficient pentru a răspândi semnalul WiFi în fiecare colț.
Aici intervin routerele mesh. Acestea sunt compuse din mai multe unități, vândute de obicei în pachete de două sau trei, pe care le plasezi strategic prin casă, unde ai cel mai mult nevoie de o conexiune bună la internet. O unitate se conectează direct la modemul tău, apoi comunică wireless cu celelalte două, creând o rețea mai mare care se răspândește în întreaga locuință.
Standarde WiFi
Routerele care acceptă cel mai recent standard WiFi — WiFi 6 — au apărut pentru prima dată pe rafturile magazinelor la sfârșitul anului 2019. În comparație cu WiFi 5, care datează din 2014, WiFi 6 este mai rapid și oferă un suport mai bun pentru numărul tot mai mare de dispozitive găsite acum în fiecare locuință sau birou.
Este posibil să vezi uneori făcându-se referire la WiFi 6 prin termenul său tehnic de 802.11ax (inclusiv în acest articol).
WiFi 6 este compatibil cu dispozitivele mai vechi, așadar o tabletă, un laptop sau orice alt dispozitiv fabricat înainte de anul 2019 nu va avea probleme de conectare la un router WiFi 6. Dar acele dispozitive nu vor avea parte de toate beneficiile WiFi 6.
Cele mai recente smartphone-uri Apple și Android sunt compatibile și cu routerele WiFi 5, dar vor fi limitate la viteza WiFi 5, care, ce-i drept, este destul de rapidă. (Nu este ca și cum oamenii care trăiau în, să zicem, 2018, sufereau de WiFi insuportabil de lent.)
Pentru că încă mai poți găsi routere WiFi 5 de vânzare, de obicei mult mai ieftine decât cele WiFi 6, un router WiFi 5 poate fi cea mai inteligentă alegere.
Porturi LAN
Porturile LAN (Local Area Network) sunt folosite pentru a conecta un computer la router folosind un cablu Ethernet. Multe dispozitive inteligente care folosesc internet, cum ar fi produsele Philips Hue, necesită un hub conectat la un port LAN pentru a funcționa. Dacă ai nevoie de mai multe porturi LAN decât are routerul, poți extinde numărul disponibil adăugând un Switch LAN.
Porturi USB
Porturile USB de pe un router sunt folosite pentru a conecta un stick, un hard disk extern sau o imprimantă USB dacă routerul are un server de imprimare încorporat.
Controlul traficului (QoS)
Dacă ești genul căruia îi place să se joace cu setările computerului, s-ar putea să apreciezi flexibilitatea pe care o oferă această funcție. Poți optimiza performanța routerului în funcție de ceea ce faci la un moment dat. De exemplu, poți modifica setările pentru a funcționa cel mai bine pentru redarea videoclipurilor, efectuarea de apeluri pe Skype sau gaming. Le va oferi acelor aplicații mai multă lățime de bandă. De exemplu, filmul tău de pe Netflix nu se întrerupe pentru că cineva din casa descarcă un fișier mare.
Aplicația routerului
Cel mai bun router wireless are o aplicație menită să simplifice sarcina de a configura și de a face ajustări la rețeaua WiFi. Poți modifica numele și parola rețelei WiFi, poți vedea cine este conectat la rețea și restricționa accesul fiecărui dispozitiv în parte, ba chiar poți reseta routerul. Aceste aplicații te pot anunța, de asemenea, când este disponibilă o actualizare de firmware pentru routerul tău.
Ti-a plăcut acest articol? Îți recomandăm să citești în continuare ghidul pentru alegerea Celui mai bun laptop sau a Celei mai bune imprimante!
Alexandru Pestrițu este un blogger din România pasionat de antreprenoriat, tehnologie și călătorii. Un adevărat avgeek dornic să descopere cele mai noi „secrete” ale gadget-urilor care ne fac viața de zi cu zi mai bună.
Cosmin muntean a zis
Care e cel mai bun router (sunt 4) de închiriat cu 3 lei/luna de la RDS e cel mai bun? Te uiți te rog sa îmi zici? Mulțumesc mult
Alexandru Pestrițu a zis
Salut Cosmin, din cele 3 routere oferite de cei de la RDS pentru inchiriere, TP-Link Archer AX10 va oferi cea mai buna viteza si stabilitate a semnalului. De asemenea vine cu cea mai prietenoasa si complexa interfata de administrare.